Marathon először

2010. érdekes lesz! A cél, a maraton teljesítése először életemben, de hogy ne csak úgy meglegyen, 6 perces ezrekkel. Ebben az évben még egy fontosabb esemény (ennél fontosabb?) is történni fog. Blog a felkészülésről egy teljesen amatőrtől, aki nem hisz mindenféle módszerekben, egyszerűen csak nekimegy és teljesíti... Na azért valamilyen következetesség és fegyelem, kitartás szükséges!

Hétvégi hosszúfutások

Futóútvonalaim a futoterkep.hu-n

Friss topikok

  • rrroka: @saaby.: ja, a miénken mi is köszöngetünk egymásnak. :) (2011.10.08. 10:58) Félmaraton 2:02:11
  • helga84: Ha, ez vicces, en is voltam Pragaban iden! Szornyu volt a palya, azt irtak elore hogy tok lapos es... (2011.07.05. 20:10) Braking News: Prága Élő
  • rrroka: hajrá!!! nagyon kiváncsi vagyok mit mész. vigyázz ne fusd el az elejét! elég furcsa fájás, ami a f... (2010.03.25. 13:53) Fáj a lábam, nem fáj a lábam...
  • monerd2: "a két órás 20 kmre 4:30as maratont számol, 6:20 körüli tempóval. jól hangzik nem? sajnos a tervez... (2010.03.23. 20:02) Majdnem félmaraton felkészülésem 2009.
  • rrroka: hát volt is fasza idő a hétvégén végül! mi hétfőn voltunk kiskörén, alig találtunk egy helyet, ah... (2010.03.23. 05:28) Levelet kaptam lájf

Igen, sikerült! A legfontosabb cél, a 6 perces ezer teljesítése megvan, még le is faragtam belőle 4 percet.

Titokban azért reméltem, hogy az óra az eredményben 1-essel fog kezdődni, de az már sajnos nem ment. Az elején úgy láttam, hogy ha az első 10 kilométeren és a másodikon is 3-3 percet javítok a 6 perces ezerhez képest, akkor sikerülhet. Az első 10-en le is jött majdnem négy perc, viszont a második felén megint visszacsúsztam egyet. Most azt gondolom, ha lett volna velem valaki, aki húz, talán sikerülhetett volna. Lehet, hogy nem volt elég erős az elhatározás, megelégedtem a 6 percesekkel amikor csak 2 percet kellett volna behozni a második felén. Így már kipihenten azért máshogy látja az ember mint közben amikor keményen küzdeni kell... mert egyébként tisztességesen kifutottam magam, nem maradt semmi tartalék, sem izomban, sem izületben, talán lélekben igen (de hát ezt nem lehet ennyire szétválasztani).

Itt van tehát a feladat, elérkezett megint egy olyan lélektani és fizikai határ amin túl kell haladni. Most egy hete foglalkoztat, hogyan kellene továbblépni, mi az ami átlendít a félmaratonon.

Úgy érzem az eddigi felkészülésben lelkileg egy kicsit kimerültem, kezd elveszni a dologban az élvezet. Nagy a feladat, mert most megint egy kevésbé látványos, de annál küzdelmesebb szakasz jön. Tegnap jól lebetegettem, nem mentem dolgozni, így végre volt egy kis időm elgondolkodni rajta. Úgy döntöttem, most egyelőre nem szeretnék ezen izgulni, szépen nyugodtan elkezdek 2 óra körüliket hétvégén futni, hétköznap 2 alkalommal 6-7 kilométereket és meglátom hogyan sikerül felnőni a továbblépéshez. Kell egy kis idő, amíg magabiztos leszek a felmaratonon, úgy látom nem tudom egyből elkezdeni növelni a távokat. Úgyhogy most kell egy valamennyi idő, utána visszatérek a startégiához. Most nem érzem elég felkészültnek magam a fejlődéshez.

6 komment

Nem tudtam megállni, hogy egy rövid bejegyzést ne írjak Prágából. Röviden gyönyörű az idő, jó a szállás, szépek a látnivalók és nagyon jól érezzük magunkat.

Már szerdán, amikor megérkeztünk, boldogan láttuk jeleit a félmaratonnak: az útvonalon parkolási tilalom előrejelző táblákat lehetett itt-ott találni és amikor elmentünk a Károly-híd melletti Rudolfinumhoz, ott találtuk az expo sátrat, ahol csütörtöktől lehet felvenni a rajtszámot és a többi gyönyörű ajándékot, amit minden nevező megkap.

El is jött hamar az "ajándékbontás" napja és sose gondoltam volna, de 10-kor az első nap nyitáskor hosszú sor kígyózótt a bejárat előtt, lásd fotó:

 

 

 

 

 

 

 

 

Már 10 után be is jutottunk, most ugyanez a tömeg bent gyűlt össze. Végül egész hamar ment a rajtszám és a többi átvétele. Bent ennyien voltak:

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyönyörű ajándékok között van legalább két használható dolog, egy Adidas futó póló és egy kevésbe jó minőségű sporttáska féle, illetve a rajtszám. A többi cseh nyelvű újság és szórólap, semmi érdekes. Egyébként a chip a rajtszám mögött van, hátulról rátűzve a rajtszámra, nem cipőre kell tenni. Állítólag a végén, ha leadom még medál is jár majd /gondolom arany, ha elsőnek futok be :)/

Tehát az élmény egészen kézzel fogható, izgulok is, de csak úgy viccből. Már nagyon várom, biztos jó lesz.

Az időjárásjelentés továbbra is lehülést és esőt jósol, majd meglátjuk....

7 komment

Végül mindkét hétköznapi rövid futásomat kihagytam, hátha hét végére jobban leszek. Közben meg elkezdett a bal bokám (lábfejem?) fájni. Nem újdonság, de a bujkáló betegség és a lábfájás együtt eléggé elkeserített. A lábfájás már egy jó ideje vissza-visszatér. Eredetileg squashozás közben fordult a lábfejem magam alá, reccsent is, ahogy illik, a röntgen zonban nem mutatott semmi törést. Néha a futástól elkezd fájni, ilyenkor előfordul, hogy nagyon nehezen tudok ráállni. Most is ez történt. Szombaton még úgy nézett ki, fel kell adnom még a hét végi hosszú futást is, ezért aznap nagyon el voltam kenődve. Azon keseregtem, hogy Prága félmaraton előtt elég szerencsétlen lenne pont 2 hetet kihagyni. Ráadásul olvassunk csak vissza a legelső bejegyzésekre: most már túl sokat készültem ahhoz, hogy csak úgy ne érdekeljen.

Mi lesz, ha ez így folytatódik tovább? Hogy fogom tudni folytatni a felkészülést a maratonra ilyen állapotban?

Végül vasárnap, bár fájt egy kicsit továbbra is a lábam és egy kicsit még mindig betegnek éreztem magam, azért is elhatároztam, hogy legalább Szentendréig futok egyet. Ha nem megy, legfeljebb visszafordulok. Szerencsére a lábfájás 20 perc után abbamaradt (és azóta semmi problémám nincs!), a pulzusom viszont végig 160 körül volt, gondolom a bujkáló betegségnek köszönhetően.

Paraméterek: 14 km; 84 perc; 5,9 perc/km

Útvonal:www.futoterkep.hu/utvonal/glac2e/

Így hát optimistább vagyok, várom a Prágai kihívást. Most reggel 4:50 van, 1 óra múlva indulunk. Péntekig városnézés lesz és pihenünk, szombaton pedig életem első igazi félmaratonja. Az időjárás jelentés szerint aznap pont jön egy hidegfront és eső is várható, de nem érdekel, azért is lenyomom. Milyen jó lenne 2 órán belül!

1 komment

Tegnap kaptam egy angol nyelvű levelet cseszkóból, úgyhogy most már hivatalosan is konfirmálva vagyok a félmaratonra!

Közben meg kezdek lerobbanni egészségileg, tegnap este már 8 körül pizsiben voltam és azt hittem, ma reggelre fel sem tudok kelni. De mégsem... úgy tűnik néhány C vitaminnal és koldrekszszel sikerült elnyomni a betegséget, úgyhogy egyelőre semmi probléma. Nem lenne jó éppen most lerobbanni. A biztonság kedvéért a mai napra kihagytam a rövid futásomat, nehogy emiatt legyek rosszabbul.

A hét végén Kiskörén futottam, a szokásos útvonalon persze hosszabb távon: www.futoterkep.hu/utvonal/gl8u17/.

Paraméterek: 18,8 km; 1:56; 6,2 perc/km; 9,7 km/ó

Még akkor is egészen elégedett lennék, ha megint nem lettek volna nehezítő körülmények (úgy látszik mostanában alig van könnyű futás). Először is megint nagyon nehezen vettem rá magam, hogy elinduljak. Még a szobából viszonlyag csendesnek látszott az idő, úgy valamennyire lengedeztek a fák, de nem látszott veszélyesnek. Az odaúton jött 1-2 nagyobb széllökés, de nem volt probléma. Visszafelé viszont tovább erősödött a szél! A gát tetején, ami a Mátráig és vissza a legmagasabb pont :) néha akkora szél volt, hogy szinte egyhelyben futottam. Még sosem álltam ilyen közel ahhoz, hogy feladjam... A gyaloglásnak persze semmi értelme, mivel ugyanazt a távot meg kell tenni, csak sokkal lassabban. Ezzel vigasztaltam tehát magam és a végén csak hazaértem.

Várom a tavaszt, állítólag a hét végén fasza idő lesz. Hátha most összejön Prága előtt egy jó kis élvezetes edzés!

Címkék: tavasz prága betegség futás kisköre

1 komment

Rosszul kezdődött a mai napi futás: olyan nehezen tudtam rávenni magam, hogy elinduljak. Elhúztam a készülődést is, hogy minél később kelljen menni. Mostanában egy kicsit vesztettem a lendületből.

Az elmúlt hetekben főleg, kezdtem úgy érezni, nem kerülök olyan formába mint tavaly a Spar Ekiden előtt, ahol 2 óra alatt sikerült a 20 km-t teljesíteni. Az ugye 6 perces ezer vagy 10 km/h pontosan. Akkor viszont a felkészülés alatt nem kellett a hóval és a rossz viszonyokkal megküzdeni, legfeljebb rohadt meleg volt, de talán az még mindig jobb mint a havon csúszkálni. Szóval úgy érzésre a mostani hétvégi hosszabb edzéseken mindig rosszabbat futottam, mint amit elhatároztam (lásd jobb felső sarok) és kezdtek kételyeim lenni, hogy még a félmaratonon sem fogom tudni hozni a tavalyi formámat.

Végre ma, hogy már anyagcsere problémák, hó, vagy rossz időjárási feltételek sem voltak, jelentem, nagyon jól sikerült a Római-Szentendre futás! Úgy számolom, 6 percen belüli ezrekkel. Az idő viszonylag szép volt, 0 fok körül, egy kicsit fújt a szél, de nem volt zavaró és néha még a nap is kisütött. Szentendre előtt az erdőben még van sár, de egész jól ki lehetett kerülni az ingoványosabb részeket.

Rögzítettem az edzést a futótérképen is, itt megnézheted: www.futoterkep.hu/utvonal/gl7c08/

Mindent összevéve jó délelőtt volt, már nagyon szükség volt egy a jobb eredményre, mert kezdett motoszkálni a fejlemben, hogy nem is biztos, hogy sikerülhet.

A héten még szaladás témában az történt, hogy a futótérképen minden hétvégi futásomat megrajzoltam /kivéve a futógépest :)/ és kitettem ide a blog jobb oldali oszlopára egy számlálót, amit a futótérkép biztosít. Ha rákattintasz, láthatod az eddigi hétvégi edzéseimet. 

Még kicsit több mint 2 hét és itt van a Prága félmaraton. Mostmár várom és a mai nap után biztos vagyok, hogy jól fog sikerülni!

Címkék: futás szentendre római

22 komment

Az úgy történt, hogy vasárnap délelőtt 11-re barátok jöttek, tehát aznap csak reggel korán tudtam volna elmenni lefutni a 90 percemet, vagy még szombaton. A szombattal csak annyi probléma volt, hogy délelőtt fújt a szél és elég csúnyán esett az eső, illetve reggel hirtelen kiderült, hogy programom van. A délelőtti program közben, aztán bekaptam egy Big Mac Menüt ebéd helyett. Gondoltam, mire hazaérünk és pihenek egy kicsit, eltelik annyi idő, hogy már nem okoz majd különösebb gondot.

Hát tévedés. Az ebéd után kb 3 órával indultam és az első 5 perc után úgy megugrott a pulzusom (160 körülire) olyan 6 perces ezreknél, hogy csökkenteni kellett a tempót. A pulzus ennek ellenére nem csökkent :), úgyhogy kb. 1 óra volt, mire lement a Big Mac menü és normalizálódott az állaptom. Az útvonal egyébként szerintem érdekes, a Rómairól átfutatottam a vasúti hídon Újpestre majd vissza egy kis kitérővel a gázgyár felé, hogy megelegyen a 90 perc.

Úgyhogy a Big Mac majdnem megnézte újpestet....

Eddig mindig figyeltem az anyagcserémre a futás megtervezésekor, mostmár tudom is hogy miért érdemes.

Ja és kezdek egyre jobb formában lenni, a mai 40 percre tervezett futás is 35-re sikerült!

Címkék: hétvége futás maraton újpest gázgyár vasúti híd big mac menü

6 komment

Az elmúlt 1 hétben a feszített időbeosztásnak köszönhetően mindenre jutott idő, de ennél többre már nem vagyok képes. A sok munka és a sok munkán kívüli esemény miatt minden napot meg kellett tervezni. Volt olyan, hogy munkából hazasietve gyorsan elmentem futni, utána villámgyorsan zuhanyzás, majd autóban vacsora, utána színház.... Leginkább emiatt vannak (voltak) kétségeim a maratonnal kapcsolatban. Ami a futást és az azzal kapcsolatos erőnlétet illeti, sokkal kevésbé aggódom.

A múlt héten egyébként szokásom ellenére, az időjárás miatt kénytelen voltam kétszer is futógépen edzeni. Az első hétköznapi 40 perces szépen eltelt, a szokásos kisebb kellemetlenségek (helyszűke, meleg, levegőtlenség) ellenére elviselhető volt.

Azonban jött a hétvége és az egésznapos vasárnapi elfoglaltság miatt edzésre csak szombaton jutott idő. Mire megemésztettem az ebédet és összekészülődtem, már kezdett sötétedni, de még nem kellett volna fejlámpa. Szépen felöltöztem, lesétáltam a ház elé és nagy meglepetésemre zuhogott az eső ... :) Így hát úgy ahogy voltam magamhoz kaptam még 1-2 lenge ruhát és elrobogtam az edzőterembe. Reméltem, hogy szombat délután talán lesz üres futópad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hát nem csak futópad volt üres, hanem az egész edzőterem: azt mondja a recepciós, ez minden hétvégén így van, csúcsidő hétköznap van! Így hát kikapcsoltattam a bömbölő zenét, bekapcsoltattam a tévét és nekifogtam a terv szerinti 80 percnek. Közben jöttem rá, hogy ennyit futópadon nem is teljesítettem még és arra is közben jöttem rá, hogy rohadt unalmas, szenvedős. Az is baj, hogy a futópadról bármikor le lehet jönni, míg ha kimész a szabadba, legfeljebb bele lehet sétálni, de akkor is haza kell jutnod valahogy.... és futva azért még mindig gyorsabb mint hazagyalogolni, nem? Így hát kb. 30 perc után már számoltam a 10 perceket, 1 óra után már az 5 perceket, a végén meg a perceket. Utána meg járni nem tudtam. Na nem a fáradtságtól, hanem az egyhelyben futástól teljesen megzavarodom. Ilyenkor olyan gyalogolni, mintha a föld felett járnék. Remélem többször nem kell ennyi időt futógépen tölteni, mert nekem nagy szenvedés volt...

Nem írtam most Prágáról, de majd legközelebb. Már befizettem a nevezési díjat, szállást lefoglaltuk, úgyhogy itt az ideje lelkileg is ráhangolódni! Nem beszélve arról, hogy egy bejegyzést azért megér az első igazi félmaratonom!

Ja és örvendjünk: végre tavaszodik, nem is akármilyen tempóban! Pár bejegyzéssel arrébb még mekkora hó meg hideg volt!

Címkék: hétvége prága futás futópad

3 komment

Mivel annyira felpörögtek a kommentek a felkészülési stratégiákkal kapcsolatban, gyorsan leírom, hogyan teljesítettem a 20 km-t a spar-on tavaly. Nem mondom, hogy mindenkinek ajánlható edzésterv, de én azért mentem a saját fejem után, mert a neten található edzéstervekhez egyszerűen nem volt türelmem. Az egészben egyébként is az élvezet a fontos, nem a tudomány, nem?

Szóval nyaralás előttig (2009.08.17-én jöttünk haza) hetente 2-3 alakalommal 40 percet futottam, nyaralás előtt lesérültem.... :) Begyulladt a fülem, megfáztam, stb. Tehát 2 hét fülgyulladás és egy hét nyaralás után olyan volt először futni, mintha sose edzettem volna. Elhatároztam hát, hogy a maradék időt a Spar Ekidenig (2009.10.04.) heti 4 edzéssel lenyomom, amiből az egyik a hétvégi hosszú. A hétvégi hosszúkat emeltem arányosan úgy, hogy a végére tudjak 2 óra 15 percet egyfolytában teljesíteni és még maradjon 1 hét pihenő is. Közben megtanultam enni, inni és szigorúan betartottam az elhatározást. A cél az volt, hogy a 20 km részemet az ekidenből 2:30 alatt teljesítsem.

És most figyelj! Az egyik 2 óra körüli futás után hazajöttem és kíváncsiságból google maps-en lemértem a távolságot. Hát kb. 1500 méter híján megvolt a 20 km. Ezt szoktam viccesen úgy mesélni, hogy véletlenül lefutottam a félmaratont.

A 20 km pedig 2 órán belül megvolt a Sparon.

A szakemberek szerint biztos csak szerencsém volt, hogy nem sérültem le, de én nagyon élveztem mind a felkészülést, mind a "versenyt" és most se csinálnám másképp!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 komment

Nagyon élvezetes hétvégi futásom volt, Kisköre-Dinnyéshát és vissza távolságban. Az útvonal a városban és a gát tetején is hómentes volt (de csak az út, mellette még nagy hó volt) és a Tisza-tó is be volt fagyva. Nagyon szép látvány, egy kicsit sütött is nap, és kb 5 fok volt. Eddig még mindig szuper hangulatban teltek a kiskörei futások. Mindenkinek ajánlom a Tisza-tó környékét!

Az elhatározásom szerinti plusz 10 perc megvolt, minden nagyobb fáradtság nélkül. Mivel (egyelőre) csak pulzus és időmérés áll rendelkezésre, ezért a tempót csak nagyjából tudom belőni. Utólag a távolságot megmérve kiderült, hogy 70 perc alatt sikerült teljesítenem a 12 km-t, kicsit lassabban mint kellene. Az eredeti cél 6 perces ezreket futni és ezt a teljesítményt tartani a marathonon is. A távolságra mérésére és rögzítésére találtam egy viszonylag egyszerű és néha bizonytalanul működő honlapot: www.routiki.com címen érhető el. Rögzítettem is néhány futásomat, így derült ki a Kisköre-Dinnyéshát távolságról, hogy 12 km. Nagyon jó lenne a GPS-es óra belőni a tempót. Később már nehéz kesz korrigálni, ha most ezeken a hétvégi futásokion ellazulok.

A hétköznapi éjszakai futás "hangulata" nem változott, egy kis lakógyűléses unalom után lenyomtam a szokásos negyven percet. Nem volt már -6, de még mindig havas-csúszkálós volt az útvonal. Nem szabad panaszkodni, neki kell menni.

A jó hír, hogy 1-2 hét múlva itt a tavasz, nem kell majd fejlámpa mert később fog sötétedni és jó kis langyos időben élvezet lesz esténként lefutni a 40 percet.

Címkék: hétvége futás marathon hétköznap tisza tó kisköre routiki dinnyéshát

14 komment

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma sokáig dolgoztam a bányában gond lett 3 tonna barnakőszénnel és későn értem haza.... Mindegy, csak annyiban tartozik ide, hogy kb. 20:45 volt mire elindultam futni és 21:30 mire visszaértem.

Első mélypont, öt vagy mennyi nap után. Már csak vagy 8 hónap van hátra...

Címkék: sport futás sötét marathon mélypont

Szólj hozzá!

A címben minden benne van, a többit el lehet képzelni. Ha dolgozol és minden nap háromnegyed hatra érsz haza, akkor két lehetőség van: hajnalban, vagy késő este mehetsz el futni. Ilyen télen hajnalban még hidegebb van mint este hat körül, ma simán mínusz 10 volt. Marad tehát az esti futás, szépen felöltözve és ha nincs végig közvilágítás, fejlámpával is fel kell szerelkezni. Én kaptam karácsonyra egy nagyon jól működő darabot. Csak egy LED van benne, de nagyon fényesen ég, a sötétebb szakaszokon mindent bevilágít. Először furcsa volt, hogy zseblámpához képest mindig oda világít ahová a fejemet fordítom. Így a sok előnye mellett megmarad az egy hátrány, hogy nem tudod megbámulni a szembejövőket, mert egyből megvakulnak :) Úgy általában nem szabad senkire "ráfordítani" a fejed mert utána biztos minden pislogáskor színes fotlokat fog látni...

Kitartás, eltökéltség: Szóval aki hajlandó a fenti körülmények között kimenni és lenyomni 40 percet hetente háromszor, az már erős "lelki" alapokkal rendelkezik egy marathonhoz. Legalábbis ezzel nyugtatgatom magam. És igen, büszkének kell lenni már ezekre a "kis" lépésekre is, nem csak akkor legénykedni a Rómain, amikor finom langyos tavasz (vagy ősz) van. Nem is találkozni ilyenkor sok mindenkivel, bár meglepetésemre vagy 2-3 kutyás és 3-4 futó jött szembe. Mondjuk a kutyát mindenképpen üríttetni kell, úgyhogy azt nem számoljuk. A többi meg olyan hülye mint én.

40 perc ilyen futás után általában egyébként nekem semmi bajom nem szokott lenni, néha berekedek a számon vett hideg levegő miatt és egy párszor előfordult, hogy futás közben megfájdult a fülem. Pár alkalom után jöttem rá, hogy az MP3 lejátszó fülhallgatója vezeti be a hideget, attól fáj. Ennél hidegebb azért ne legyen!

Vagy megint otthon kellett volna maradni Józsi urat nézni?

Címkék: sport futás hideg sötét fejlámpa

Szólj hozzá!

Nem tervezem egyébként számolni a napokat, de a nulladikról meg kell emlékezni. A "nulladik futás" a havazás miatt elég nehezen ment. Sajnos a letaposott úton folyton csúszkálok, egyszer-kétszer majdnem el is estem és a megszokott tempóban sem tudtam haladni, mivel nem tapadt úgy a cipő.

Az első nap a felkészülésben egyúttal az első hétvégi futás is, úgyhogy kezdtem 1 órával. Terveim szerint (de erről írok hamarosan egy külön bejegyzést) hétköznaponként fogok ennél rövidebbeket futni, a hét végén pedig emelem a távot.

Itt egy havas fotó, ez az egyik irány, amerre futok. Milyen jó lesz nyáron 35 fokban majd megnézni :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felmerül a kérdés: Miért nem mentem futópadra? Tavaly voltam hetente legalább kétszer, amikor esett az eső, vagy nagyon zord volt az idő. Sajnos összehasonlítva egy pl. Duna-parti futással (akármilyen extrém időjárás is tud lenni) egy edzőterem, ahol ordít az a zene, az, amit biztos nem hallgatnál egyébként és kb. 2x3 méter helyed van edzeni nem egy hosszútváfutónak való (még ha amatőr is). Hát leginkább ezért.

És még egy fotó. Ez a másik irány, amerre szintén futni szoktam, a mostani, havas állapotban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok minden írnivalóm van, szeretném tavasszal lefutni a félmarathont, nem is akárhol, éppen gps-es óra vásárlásban vagyok, írok majd magamról, a felszerelésről, evésről, ivásról futás közben, napi történésekről és valamilyen edzésterv is van, de az lehet, hogy sokaknak vicces lesz... Kövesd hát a bejegyzéseimet, ha rám találtál. 1-2 bejegyzés lesz arról is, ami még a futásnál is fontosabb....

Címkék: sport futás futópad

2 komment